logo fara fon-7
Sava Stepan Studio

Iluminare în Design Interior

DORMITOR

Iluminatul afectează starea de spirit și funcționalitatea unei încăperi, poate evidenția soluțiile de design și poate crea atmosfera dorită.

1. De unde să începi
2. Niveluri de iluminare
3. Scenarii de iluminare
4. Iluminarea diferitelor zone
5. Temperatura de culoare a luminii
6. Cum se calculează iluminarea

1. De unde să începi

1. Plan de etaj în DWG cu dimensiuni.
2. Modelul SketchUp al spațiului.
3. PDF al proiectului cu plan al locuinței.
4. Necesar – un desen al tavanelor.
5. Dacă sunt disponibile, vizualizări 3D ale camerei.

Etapa de proiectare a iluminatului este de obicei ultima: pentru a alege locația și tipul de lămpi, trebuie să înțelegeți unde și ce mobilier va fi amplasat.Pe lângă deciziile designerului, avem nevoie de date de la client însuși: ce iluminare este confortabilă pentru el, unde o persoană este obișnuită să lucreze sau să citească și unde să se relaxeze. Astfel vom înțelege în ce zone este nevoie de lumină puternică și în care, dimpotrivă, este nevoie de lumină minimă.

2. Niveluri de iluminare

Ideea nivelurilor de iluminare a fost formulată de unul dintre fondatorii designului de iluminat, Richard Kelly, în eseul său „Light as an Integral Part of Architecture” în 1952. Ne bazăm în continuare pe clasificarea sa în proiecte.

Kelly a împărțit iluminarea în trei grupuri funcționale largi: luminescență ambientală, strălucire focală și joc de străluciri.

Lumină pentru a vedea: general
Aceasta este iluminarea care creează aspectul unui spațiu în ansamblu. Când venim acasă, aprindem lumina generală pentru orientare în spațiu. Acestea pot fi corpuri de iluminat de tavan cu lumină generală sau reflectată.

Lumină de văzut: accent
Lumină care ajută la atragerea atenției asupra unui anumit obiect. Poate fi îndreptat către artă sau o plantă. Puteți face fără acest tip de iluminare, dar este ceea ce creează contrastul între fundalul general și obiect.

Lumină de urmărit: decorativ
În acest tip de iluminat, sursa de lumină în sine devine un element decorativ. Acesta ar putea fi, de exemplu, un candelabru neobișnuit care nu servește ca lumină generală.

Împărțirea se face nu în funcție de tipul de lămpi, ci de rolul pe care acestea îl joacă în viața unei persoane. Când conceptul de iluminat a fost creat și devine clar ce tip de iluminat este necesar și unde, sunt selectate dispozitive specifice: lumina generală poate fi asamblată din mai multe aplice, iar un candelabru ca o operă de artă nu poate fi decât decorativ.

3. Scenarii de iluminare

Există trei moduri principale de a crea scenarii de iluminare diferite în același spațiu.

Prima modalitate, cea mai evidentă, este utilizarea mai multor tipuri diferite de corpuri de iluminat. De exemplu, puteți instala un candelabru pe tavan, puteți adăuga o lampă de podea, o lampă de masă sau o bandă LED încorporată într-un dulap. Pornind diferite combinații ale acestor dispozitive, puteți crea diferite grade de contrast și iluminare.

A doua modalitate este de a include capabilități de reglare a luminii în lămpi. Datorită acestei opțiuni, puteți reduce numărul de dispozitive, menținând în același timp capacitatea de a crea diferite scenarii de iluminare. De exemplu, puteți instala doar două tipuri de lămpi și puteți regla luminozitatea acestora: lumină slabă sau puternică.

A treia modalitate este de a folosi focul în interior, cum ar fi lumânările. Puteți proiecta puncte speciale unde vor fi instalate lumânări: metalul, piatra sau sticla sunt bune pentru asta. De exemplu, pe un raft metalic de perete.

4. Iluminarea diferitelor zone

Sufragerie
4.1
Alegerea iluminatului pentru camera de zi depinde de ceea ce se face în cameră și de ceea ce se află în ea. Ne putem gândi la scenarii pentru diferite clase, precum și la cursuri de zi și de seară. În timpul zilei, o persoană are uneori nevoie de lumină în zonele funcționale, iar soarele joacă rolul de iluminare generală. Dar seara pot funcționa diferite dispozitive: de la plafoniere și lămpi de podea până la benzi luminoase din dulapuri și lămpi de perete. În acest caz, lumina din diferite tipuri de dispozitive poate fi atât direcționată, cât și reflectată.Lumina reflectată este o tehnică interesantă pentru iluminatul interior. Constă în faptul că fluxul luminos de la dispozitiv nu este direcționat direct în spațiu, ci spre suprafață, de unde se reflectă, creând o iluminare confortabilă. Această tehnică funcționează pe deplin cu suprafețe de culoare deschisă, deoarece au un coeficient de reflectare mai mare. Astfel, corpul de iluminat nu este vizibil, iar lumina se răspândește uniform, fără umbre sau contraste inutile.

Baie
4.2
În baie, alegerea iluminării depinde în mare măsură de dimensiunea camerei. Pentru o baie mică, iluminarea uniformă creată folosind plafoniere poate fi potrivită. În plus, putem adăuga lumină pentru oglindă sau accente pentru detaliile interioare ale băii – dacă avem ceva de subliniat.Un element important este lumina din apropierea oglinzii, una dintre principalele zone funcționale din baie. Pentru o iluminare confortabilă a feței, puteți utiliza o bandă LED încorporată în spatele oglinzii sau o lampă lângă aceasta, creând o lumină slabă. Puteți experimenta: de exemplu, realizați o bandă cu temperatură de culoare reglabilă, variind de la 2200 K (lumină chihlimbar) la 4000 K (lumină rece), susținând ideea de scenariu în baie. Alegerea luminii depinde de ce funcții îndeplinește camera pentru o anumită persoană. Pentru baie, aceasta este în principal îngrijire facială și corporală, precum și ritualuri personale. Iluminarea camerei ar trebui să răspundă acestor nevoi.Este de remarcat faptul că aceste recomandări sunt generalizate. Putem folosi complet „tehnici atipice” pentru fiecare tip de cameră dacă se încadrează în context.

Dormitor
4.3
Un aspect deosebit care este important pentru dormitor este iluminatul, care poate fi folosit atunci când ești in pat. Lămpile pentru aceasta pot fi fixe sau reglabile. În cele fixe, direcția fasciculului este setată o singură dată și nu poate fi schimbată: de exemplu, dispozitive de accent pe tavan sau aplice de noptieră montate pe perete. O persoană poate direcționa singură lămpile reglabile în modul care îi este convenabil: la tavan pentru a crea lumină reflectată, clar în jos, sau la o carte. Acestea pot fi unități de perete sau lămpi de noptieră. Este ideal dacă sunt reglabile, dar acest lucru nu este necesar.Pe lângă lumina de noptieră, dormitorul folosește adesea un iluminat general uniform: este locul în care oamenii se îmbracă, se pregătesc să iasă și să facă curățenie. Aceste activități necesită suficientă lumină: un candelabru sau plafoniere cu o distribuție a luminii cu unghi larg care luminează întreaga cameră. De asemenea, puteți utiliza lumini de perete reflectorizante care creează o lumină slabă în cameră și oferă o vizibilitate largă.

5. Temperatura de culoare a luminii

Există trei temperaturi principale de culoare ale luminii utilizate în zonele rezidențiale, măsurate în Kelvin.

→ 2700 K, sau temperatura becului Ilici, este o lumină caldă, relaxantă și confortabilă.

→ 3000 K – cea mai optimă temperatură pentru spațiile rezidențiale, lumină caldă neutră confortabilă.

→ 4000 K – deja mai rece, se folosește de obicei in zonele in care este necesara concentrarea si munca vizuala, de exemplu in birouri. Lumina rece te concentrează psihologic.


lights-2

Merită să ne amintim că temperatura luminii afectează culoarea decorațiunilor și a obiectelor din cameră, astfel încât amestecarea temperaturilor de culoare de la diferite tipuri de dispozitive poate crea impresia de haos. Acest lucru poate fi adecvat numai în cazurile în care există un motiv întemeiat pentru utilizarea diferitelor temperaturi: de exemplu, într-un birou, iluminatul principal poate fi cald, dar o lampă de birou care este aprinsă pentru o muncă confortabilă va avea o lumină mai rece.

În plus, este important să țineți cont de preferințele individuale ale oamenilor în ceea ce privește temperatura de culoare a luminii; fiecare persoană poate avea o nuanță diferită, care este confortabilă: de exemplu, caracteristicile de vârstă contează. Adesea, generațiile mai în vârstă pot prefera o lumină mai strălucitoare și mai rece.

Și, în sfârșit, nu uitați de interacțiunea culorilor decorului și a mobilierului cu lumina de diferite temperaturi. De exemplu, culoarea roșie se comportă diferit în diferite condiții de iluminare. La lumină caldă, unele nuanțe de roșu devin noroioase, iar unele devin albăstrui la lumină rece. Pentru a rezolva această problemă, se folosesc uneori simultan două surse de lumină cu temperaturi diferite.

6. Cum se calculează iluminarea

Acest lucru se face în programul de calcul al iluminatului Dialux. Are o funcționalitate simplă care este ușor de învățat să le folosești odată ce ai cunoștințe despre logica luminii. În Dialux, puteți construi un model al unei camere, puteți plasa acolo modele specifice de lămpi cu caracteristici deja atribuite și puteți vedea dacă camera este suficient de iluminată, dacă există „arsuri” pe suprafețe, dacă lămpile trebuie adăugate, îndepărtate  sau mutat. Uneori, schimbarea poziției dispozitivului cu 10 centimetri poate schimba foarte mult rezultatul și senzațiile în spațiu: acest lucru poate fi verificat parțial în program.

De asemenea, te poți ghida după standardele de iluminare, dar acestea sunt în mare parte depășite: în majoritatea interioarelor, norma va fi o cameră supra-luminoasă.

© All rights reserved