Amenajarea Spațiului în Design Interior

Cât de important este să planificați corect spațiul în designul interior? Ce greșeli evidente se comit adesea la planificarea spațiului? . Designul interior este în continuă evoluție, dar elementele de bază rămân aceleași. Unul dintre aceste fundamente este „planificarea spațiului”. Planificarea spațiului este o analiză aprofundată a modului în care spațiul va fi utilizat. Acest articol explică planificarea spațiului în termeni simpli și arată cum să o aplici proiectelor din viața reală.
Ce este planificarea spațiului în design interior?
Planificarea spațiului are loc înaintea procesului propriu-zis de design interior; Acesta este un plan de design interior. Interiorul fiecărui spațiu de locuit are cerințe unice. Planificarea spațiului asigură că designerul de interior respectă scopul, cerințele funcționale și aspectul camerei.
Acești trei factori intră în conflict uneori cu stilul preferat al clientului. Designerii de interior trebuie să aplice principiile de planificare a spațiului pentru a reduce decalajul dintre cel mai bun design și viziunea clientului.
Înainte de a începe, luați în considerare aceste 4 principii de bază:
1. Categoria spațiului
Aproape toate premisele se încadrează în una sau mai multe dintre aceste trei categorii.
Privat – camere destinate confidențialității, de exemplu, un dormitor.
Public – spații destinate adunărilor publice, cum ar fi camera de zi și sufrageria.
Camerele de lucru sunt spații în care se lucrează, cum ar fi un birou de acasă.
În unele cazuri, acestea sunt și camere de depozitare – încăperi în care sunt depozitate lucrurile, de exemplu, un dulap.
2. Scopul principal
Fiecare dintre cele 4 tipuri de spații descrise mai sus poate fi folosit pentru mai multe activități posibile. De exemplu, un dormitor poate fi destinat adulților, adolescenților sau preșcolarilor; Spațiul de depozitare poate fi o cămara sau dressing.
În fiecare scenariu, designul interior al camerei se modifică pentru a se potrivi cu scopul specific. De asemenea, proiectanții trebuie să ia în considerare modul în care iluminatul, pardoseala (pentru curățare și/sau siguranță), accesul în alte spații și accesul la exteriorul clădirii le influențează deciziile.
3. Scop secundar
Majoritatea spațiilor servesc mai multor scopuri. Designul interior inteligent cântărește aceste obiective unul față de celălalt pentru a satisface atât nevoile primare, cât și cele secundare.
De exemplu, masa de bucătărie servește adesea ca loc pentru copii pentru a face temele. Accentul principal al designului camerei va fi pe zona de luat masa, dar iluminarea în două tonuri vă permite să creați un mediu mai luminos, propice studiului.
4. Modele de mișcare
Luați în considerare locația ușilor, locația mobilierului și a altor elemente funcționale și decorative. Gândiți-vă și la dimensiunea, forma și amplasarea zonelor neocupate.
De exemplu, ar trebui să existe suficient spațiu liber în jurul barului de acasă pentru relaxare. Este posibil să existe mai puțin spațiu în jurul mesei, deoarece majoritatea oamenilor vor fi așezați și într-o poziție statică.



Scopul și obiectivele planificării spațiului
Planificarea spațiului umanizează designul interior. Depășește teoria și logica rigidă și se întreabă: „Funcționează acest lucru în practică? Cum putem face asta mai bine?”
De asemenea, ține cont de nevoile psihologice ale persoanelor care îl vor folosi. Un element care contribuie la satisfacerea acestor nevoi este sentimentul de unitate. Spațiile bine planificate curg dintr-o zonă în alta cu unitate de formă și funcție în ceea ce se numește „design de timp și spațiu”.
Planificarea spațiului aduce ordine în procesul de proiectare. Chiar și cei mai talentați și experimentați designeri de interior riscă să rateze pași importanți dacă nu au un plan clar de acțiune. Aceste neglijeri pot părea evidente în retrospectivă, dar se întâmplă totuși.
Mulți designeri de interior le place să interacționeze cu clienții atunci când planifică un spațiu. Amintiți-vă că clientul este cea mai importantă persoană în acest proces. Faza de planificare a spațiului în colaborare pune în lumină procesul de gândire și deciziile de proiectare.

5 etape ale amenajării spațiului în design interior
Acești 5 pași vă conduc de la un concept de bază la o imagine de ansamblu detaliată a spațiului pe care îl proiectați. Acest lucru creează un flux de lucru simplu pentru modul în care viziunea ta va deveni realitate.
Etapa 1 - Planificare
Fiecare proiect de succes începe cu un plan fezabil și bine gândit. Începeți cu cele 4 elemente de bază enumerate mai sus. Apoi notați cerințele și preferințele clientului. Stratificarea acestor două liste una peste alta reprezintă fundamentul unui proiect eficient de planificare a spațiului.
Etapa 2 - Strategie
Apoi, luați în considerare spațiul fizic pe care îl proiectați. Începeți cu o hartă a camerei – chiar și o hartă brută va fi suficientă. Marcați-vă ideile pe baza 4 principii fundamentale. Aceasta va determina utilizarea conceptuală a fiecărui spațiu și va servi drept ghid pe tot parcursul procesului de proiectare.
Etapa 3 - Utilizare conceptuală
Utilizarea conceptuală determină aspecte fizice, cum ar fi zona, aspectul și tema. Luați în considerare dimensiunile relative ale camerelor adiacente și adiacente, precum și locația acestora. De exemplu, un dormitor sau o zonă de lucru nu ar trebui să fie adiacentă unui spațiu social, cum ar fi un televizor sau o sală de biliard.
Etapa 4 - Subspații
Apoi împărțiți fiecare spațiu principal în subspații. Subspațiile sunt dictate de scopul primar, secundar și terțiar al camerei. De exemplu, un birou de acasă va avea o zonă de lucru, un spațiu de depozitare și poate o chicinetă.
Etapa 5 - Detaliere
Următoarea etapă este adăugarea de detalii. Luând ca bază scenariul biroului de acasă, trebuie să alegeți un birou drept sau unul în formă de L. Care este mai bine – rafturi sau dulapuri? Chicineta va avea chiuvetă (și conexiunile sanitare necesare)?